Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie daar in tegen heeft een verwoestend effect. In een scheve of foute relatie is er sprake van misbruik of geweld.

Daarom is het goed een aantal dingen in de gaten te houden die erop kunnen duiden dat  degene op wie je nu verliefd bent later je leven in een hel zal kunnen veranderen.

Een relatie waarin de één misbruik maakt van de ander deugd niet. Het hoeft niet alleen om lichamelijk of seksueel misbruik te gaan. Ook wanneer een partner voortdurend je zelfvertrouwen ondermijnt door je voor gek te zetten, bijnamen te geven, met anderen te flirten of door je eenvoudigweg geen enkele ruimte te gunnen, valt dit onder de noemer  van misbruik en kan uiteindelijk uitmonden in lichamelijk of seksueel  misbruik of geweld.

Misbruik gaat om macht en controle. Mensen die de behoefte  hebben over anderen te heersen zijn zelf gewoon losers. Ze zijn zo ontevreden over zichzelf of het leven dat ze leiden dat ze anderen gaan commanderen en overheersen om zo toch een beetje een goed gevoel te krijgen. Het is zielig en droevig, maar het kan ook uitermate gevaarlijk zijn. Er zijn meerdere mensen om het leven gekomen door toedoen van dergelijke types. Zorg ervoor dat je er niet één van wordt door je ogen en oren goed open te houden.

Liefde maakt blind, is een bekend gezegde. We zien alleen wat we willen zien.  Iedereen is wel in meer of mindere mate Oost-Indisch doof (en blindJ)als het aankomt op relaties. Dus zien we alleen de goede kanten van de nieuwe partner, zo overtuigd als we zijn dat het deze keer de ware Jakob zal zijn. Helaas wordt het op den duur vaker wel dan niet onmogelijk om de waarschuwingssignalen te negeren, want het misbruik zal alleen maar erger worden.

Daarom volgen nu een  aantal aandachtspunten om op te letten wanneer je voor het eerst iemand ontmoet. Het zijn niet allemaal voortekenen van misbruik maar wel signalen dat iemand nogal onzeker over zichzelf is wat uiteindelijk vaak tot misbruik leidt.

  1. Let op signalen dat je date de leiding wil nemen. Een beetje man zijn is niet erg, maar pas op als hij voor jou gaat bestellen of op andere manieren voor jou beslissingen neemt.
  2. Hoe behandelt je date andere mensen? Iemand die van nature vriendelijk en beleefd is, zal ook beleefd blijven tegen de ober die de verkeerde bestelling brengt. Wanneer hij daarentegen uit zijn slof schiet bij het minste geringste, pas dan goed op.
  3. Maakt hij oogcontact met je of zit hij voortdurend om zich heen te kijken? Wanneer hij je niet goed aankijkt is dat een veeg teken. Misschien is hij alleen maar verlegen, maar het zou net zo goed kunnen betekenen (in combinatie met andere factoren) dat ze zich zitten te vervelen, ongevoelig zijn of ondertussen andere mensen aan het observeren zijn, allemaal geen goede signalen op een eerste afspraak.
  4. Hoe serieus neemt hij zichzelf? Als hij niet in staat is om zichzelf te lachen als hij blundert, dan is dit weer een signaal van onzekerheid. Uiteraard vindt niemand het leuk wanneer hij zichzelf voor schut zet of uitgelachen wordt. Maar iemand die goed in zijn vel zit zal een dergelijke situatie elegant accepteren en mee lachen. Wanneer hij echter kwaad wordt dan heeft hij niet alleen problemen met zijn zelfvertrouwen maar kan hij ook niet goed met boosheid omgaan… een hele slechte combinatie.

Wanneer je wilt voorkomen in een dergelijke vervelende relatie te belanden, blijf nuchter en probeer je date niet op een voetstuk te plaatsen. Zie hem zoals hij werkelijk is. Vrienden kunnen hierbij heel behulpzaam zijn. Zij hebben géén roze bril op!  Bekijk hem zoals hij is, met zijn goede en slechte kanten. Daarmee voorkom je een hoop ellende .

Wanneer jullie besluiten samen verder te gaan, weet je dan tenminste wat voor vlees je inde kuip hebt en zal je je niet ineens overvallen voelen door zijn minder goede trekjes.

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Breng Ruimte in je Relatie

Hoe kun je de ruimte krijgen die jij nodig hebt, zonder je partner tekort te doen of erger nog, te kwetsen? Breng ruimte in je relatie.