Breng Ruimte in je Relatie

Communiceer om Ruimte te Begrijpen

Breng Ruimte in je Relatie

Uiteraard is het heerlijk om verliefd te zijn, maar soms heb je toch wat ruimte nodig in je je relatie. Dat klinkt eenvoudig genoeg, maar helaas houdt iedereen er verschillende ideeën op na over wat “ruimte” betekent wanneer we het hebben over je relatie en over degene om wie je geeft.

Om het nog ingewikkelder te maken zou het ook nog eens goed mogelijk zijn dat jouw definitie van ruimte, precies het tegenovergestelde is van hetgeen je partner onder dat begrip verstaat. En toch wil je goed voor jezelf kunnen blijven zorgen, dus hoe kun je de ruimte krijgen die jij nodig hebt, zonder je partner tekort te doen of erger nog, te kwetsen?

De eerste stap is al gezet eigenlijk: je moet de ander duidelijk maken wat jij onder het begrip ruimte verstaat en wel op zo’n manier dat je niet als gevoelloos overkomt op je partner.

Wanneer jij een behoorlijke hoeveelheid ruimte voor jezelf nodig hebt maar je partner niet, dan kun je al snel de verkeerde indruk wekken. Sommigen mensen willen het liefst iedere minuut doorbrengen met hun geliefde. Een dergelijke partner zal al gauw geneigd zijn te denken dat je niet bij hen wilt zijn in plaats van dat je tijd of ruimte nodig hebt voor jezelf.

Wees dus voorzichtig met de manier waarop je je behoefte aan ruimte onder woorden brengt. Verzeker je partner ervan dat het niets persoonlijks is en dat je zeker niet minder van de ander houdt. Onthoud dit ook wanneer het je partner is die aangeeft meer ruimte nodig te hebben.

Het lijkt er misschien op dat jullie op dit punt gewoon net zoveel tijd voor jullie zelf mogen opeisen als jullie willen, maar niets is minder waar. Wanneer je elkaar te kennen hebt gegeven wat je wilt of hoeveel ruimte je nodig hebt, ben je er nog niet. Nu moet je samen zoeken naar een oplossing om die ruimte voor ieder afzonderlijk zo goed mogelijk te kunnen invullen, maar wel passend binnen jullie relatie samen.

Misschien tref je het en kom je tot een oplossing waarmee jullie allebei gelukkig zijn zonder al te veel discussie. Dat zou natuurlijk geweldig zijn, maar die kans is niet zo groot. De kans is veel groter dat jullie een flinke hoeveelheid tijd en energie zullen moeten spenderen om tot een passende oplossing te komen.

Een oplossing waarbij aan ieders behoefte aan ruimte tegemoet gekomen wordt maar ook rekening gehouden wordt met eventuele beperkingen over en weer om de relatie niet in gevaar te brengen.

De behoefte aan ruimte is normaal, maar op sommige momenten kan het ook een teken zijn dat er iets fout zit in de relatie. Als één van jullie beiden plotseling de behoefte krijgt om zich van de ander te distantiëren dan zou je dat meteen tot de bodem moeten uitzoeken. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen en de verandering serieus opvatten en kijken of er redenen zijn om je zorgen te gaan maken over  de continuïteit van je relatie.

Ruimte binnen een relatie kan verschillende betekenissen hebben, maar als je er een beetje over nadenkt, moet het mogelijk zijn er de invulling aan te geven die voor jullie beiden het beste is, zodat jullie beiden de ruimte krijgen die je nodig denkt te hebben.

Door er goed over te praten en door het maken van concrete afspraken en randvoorwaarden zorg je er tegelijkertijd voor dat geen van beiden zich gekwetst hoeft te voelen en zal je relatie er zelfs beter en hechter van worden.

Wil jij ook meer ruimte in relatie?

Bekijk en Download de e-cursus “Betere Relaties met Iedereen” nu >>>

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?