Top 3 Redenen om uit elkaar te gaan

Tegenwoordig eindigt 1 op de 3 huwelijken in een scheiding. Over de niet geregistreerde relaties zijn geen cijfers bekend, maar die zullen ongetwijfeld nog hoger liggen. Het illustreert dat relaties niet eeuwig duren. Er zijn verschillende redenen waarom een relatie wordt beëindigd. Dit artikel bespreekt een aantal belangrijke items.

Top 3 Redenen om uit elkaar te gaan

Wantrouwen

Wanneer je aan een relatie begint, vertrouw je elkaar volkomen. Het vertrouwen strekt zich uit tot het letterlijk trouw zijn aan elkaar maar gaat veel verder en omhelst ook je veilig voelen bij elkaar en je geliefd weten door de ander. Als dit vertrouwen op wat voor manier dan ook geschonden wordt, zijn de rapen gaar. Het is pijnlijk en kwetsend. Zozeer dat de gekwetste partij zich in zijn schulp terugtrekt en verdere communicatie wordt afgesneden.

Verschillen in opvatting

Aanvankelijk val je voor iemand omdat er minstens één maar vaker meer overeenkomsten tussen jullie zijn. De herkenning leidt tot grote vreugde en gesprekken tot diep in de nacht. Maar soms blijkt dat je je hebt vergist. Na verloop van tijd blijken de verschillen groter dan de overeenkomsten. Het kan ook zijn dat de verschillen geleidelijk aan groter worden doordat jullie uiteenlopende dingen in het leven doen en te weinig tijd vrij maken om met elkaar dingen, maar ook behoeftes en verwachtingen af te stemmen. Je groeit dan letterlijk uit elkaar. En wanneer je niets meer gemeenschappelijks hebt behalve een huis een hond en twee kinderen, dan is dat een reden om de relatie te beëindigen. Want naar alle waarschijnlijkheid is geen van beide erg gelukkig. Zonder de steun van je partner kan je net zo goed alleen zijn en vaak nog veel beter af zijn ook. Tenzij je uiteraard de verschillen weet te overbruggen.

Niet meer van elkaar houden

Helaas, ook liefde houdt soms gewoon op. En als dat het geval is, is er geen reden meer om bij elkaar te blijven. Hier is geen kruid tegen op gewassen. Liefde is het begin van een relatie en als de liefde om wat voor reden dan ook verdwijnt, is dat het einde van je relatie.

Helaas worden houden van ook regelmatig verward met de angst om alleen te zijn. Je denkt dat je nog van je partner houdt, maar in werkelijkheid is het angst. Door ruzies, wrok en eenzaamheid is het aan de andere kant soms ook moeilijk je te realiseren dat je nog wél van de andere houdt, maar dat je opgekropte boosheid je ervan weerhouden dat ook te uiten. Juist wanneer jullie door de druk van het dagelijkse leven uit elkaar zijn gegroeid lijkt liefde ver te zoeken. Probeer samen terug te gaan naar het begin en de dingen te doen waar je vroeger van genoot. Als dat nog geen vonkje liefde oproept, kun je ervan uit gaan dat het vuur gedoofd is.

Helaas dan is er nog maar één manier en dat is afscheid van elkaar nemen. Uithuilen en opnieuw beginnen.

 

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?