Signalen die je niet mag negeren

Liefde maakt blind, maar…

Iedereen kent het gezegde “liefde maakt blind”. Hiermee doelen we op het feit dat wanneer je verliefd bent, je alles door een roze bril ziet. Fouten en onhebbelijkheden vallen niet op en als iemand anders je erop probeert te wijzen word je boos of denk je dat de ander jaloers is op jouw nieuwe vlam! Want als je echt verliefd bent is ALLES aan de ander geweldig en kun je aan niets anders denken dan samen te zijn met degene op wie je verliefd bent. Je ziet alleen maar hoe lief en mooi de ander is, hoe vrijgevig en grappig en wilt van geen kritiek horen.

Signalen die je niet mag negerenMaar stel dat dat alles alleen maar de buitenkant is, en dat je de ware persoon eigenlijk nog niet hebt ontmoet? Want heel veel mensen kunnen zich prima héél anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, alleen duurt dat nooit lang. Vroeg of laat komt de ware aard naar boven en stel dat dat helemaal niet zo aangenaam is? Stel dat degene eigenlijk een manipulerende niksnut is of erger, een potentiële verkrachter?

Als je goed let op de volgende zaken, dan kun je wellicht vooruit lopen op je verliefdheid en op tijd de benen nemen.

  1. Jaloezie. Wanneer je partner zich afgunstig opstelt wanneer je aandacht aan anderen besteedt, let dan goed op. Vaak denken we dat jaloezie een goed teken is, omdat het erop wijst dat de ander ons heel belangrijk en waardevol vindt en vaak v inden we het ook nog wel grappig en schattig als een man zich zo opstelt. Maar in werkelijkheid kan dit er op duiden dat hij zich wel héél bezitterig opstelt en in een later stadium mogelijk misbruik van je zal maken.
  2. Regelneef. Wanneer je vriend alles tot in de details voor je probeert te regelen is dat evenmin een goed teken. Hoewel het veilig en prettig kan aanvoelen wanneer je vriend je van alles uit handen neemt, ben jij degene die voor jou moet beslissen, niet hij. Vooral niet wanneer hij zich gaat bemoeien met hoe je eruit ziet en wat voor kleding je moet dragen.
  3. Verbaal geweld. Mocht je vriend op wat voor manier dan ook je uitschelden of vervloeken, pik dat dan vooral niet! Natuurlijk verliezen we allemaal wel eens ons geduld en flappen er iets grofs uit tijdens een ruzie, maar als je vriend je regelmatig hoer of teef noemt, dan zit het echt niet goed tussen jullie. En ook niet wanneer hij je op andere wijze probeert te kleineren, en zeker niet in bijzijn van anderen.
  4. Crimineel verleden. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens iets gedaan wat niet mocht toen we jong waren. Maar als je partner geweldsmisdrijven heeft begaan, wees dan extra op je hoede. Zeker wanneer het niet bij één keer is gebleven.
  5. Isolatie. Wanneer hij jou probeert af te zonderen van je vrienden en/of familie is dat geen goed teken. Veel potentiële misbruikers proberen op deze manier de weg voor zichzelf vrij te maken, hoe minder pottenkijkers, hoe beter en hoe meer macht hij over je zal hebben. Want als het fout loopt heb jij niemand meer om op terug te vallen of bij wie je hulp zou kunnen zoeken.
  6. Gewelddadig of ander onaardig gedrag naar dieren. Veel mannen die misbruik van je willen maken zoeken een uitlaatklep voor hun agressie bij de zwakkeren in de samenleving, maar als dat niet lukt zoeken ze hun heil in dierenmishandeling. En het is maar een kleine stap van trappen naar een hond tot trappen naar jou. Dus als je merkt dat ze onschuldige dieren pijn willen doen, grijp dan in. Want anders ben jij misschien het volgende slachtoffer.

Bovenstaande opsomming is niet limitatief. En ook wil het niet zeggen dat wanneer je één of meerdere signalen bij je vriend of vriendin opmerkt dat dat altijd lijdt tot een pijnlijke relatie waarbij de ene partner de andere ongewenst domineert en mogelijk zelfs mishandelt. Maar enige voorzichtigheid is wel geboden wanneer je dergelijke signalen opvangt in je roze wolk!

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?