Misbruik en Loverboys

Misbruik en Loverboys

Voorkom dat je kind er slachtoffer van wordt

Kinderen, tieners en pubers kunnen een makkelijke prooi zijn voor minder goed willende. Ze gaan een relatie aan en hebben niet zo gauw in de gaten wat normaal is en wat niet. Vaak denken mensen meteen aan lichamelijk of seksueel geweld, maar misbruik binnen een relatie is vaak veel subtieler. Ook plagen en pesten, iemand voortdurend belachelijk maken en op die manier het zelfvertrouwen, dat bij tieners en pubers toch al niet groot is, compleet ondermijnen, valt onder misbruik.

Hopelijk heb je ene goede band met je kind en heb je ervoor gezorgd dat je kind weet dat ze met al hun problemen bij jou terecht kunnen. Maar helaas blijkt in de praktijk dat ook al is de communicatie tussen jou en je puber doorgaans prima, ze er in dit soort situaties het zwijgen toe doen. Als ouder moet je daarom alert zijn op signalen die er op wijzen dat er iets meer aan de hand is.

Vaak wordt het slachtoffer in bedwang gehouden door dreigementen, met name over de reputatie. Op de middelbare school is de sociale druk enorm, en de angst een buitenbeentje te worden blijkt een behoorlijk effectief instrument om je kind te laten zwijgen over hetgeen hem aangedaan wordt. Een horror scenario voor elke ouder; je kind in de problemen maar hij laat jou erbuiten.

Drie tips tegen misbruik en pesterijen

 

  1. Heeft je tiener plotseling veel zogenaamde ongelukjes en komt hij of zij thuis regelmatig thuis met blauwe plekken en kneuzingen dan kan dat op problemen wijzen.

    Het gebeurt vaak genoeg dat tieners de schuld geven aan hun onhandigheid omdat ze in de groei zijn, terwijl ze in werkelijkheid het slachtoffer van pesterijen en geweld zijn op school.

  2. Misbruikers zorgen er meestal voor dat het slachtoffer alleen komt te staan. Ze zorgen ervoor dat banden met familie en vrienden worden verbroken voor dat ze hun slachtoffer onderwerpen aan pesterijen of misbruik. Op die manier wordt de pakkans voor de dader namelijk veel kleiner.

    Dus als je zoon of dochter ineens geen belangstelling meer heeft voor goede vrienden of vriendinnen, wees dan extra alert. Ook al ze minder tijd met het gezin willen doorbrengen dan anders, dan is dat een reden voor ongerustheid. Vooral als dit gebeurt kort nadat ze een nieuwe vriend hebben ontmoet.

  3. Slechte cijfers en gebrek aan belangstelling voor vroegere hobby’s en interesses moet zeker een belletje bij je laten gaan rinkelen.

Geen enkele ouder wil dat zijn kind misbruikt wordt op wat voor manier dan ook. En misschien is dat ook wel de reden waarom ouders er hun ogen voor sluiten, terwijl het een wijdverbreid probleem is. Zorg voor een goede verstandhouding met je kind en wijs hem of haar er op dat hij altijd op zijn intuïtie moet vertrouwen, net als jij als ouder. Wanneer je vermoed dat het niet goed zit met de nieuwe vrijer van je kind, dan is het waarschijnlijk ook zo!