Maak het goed of maak het uit

Maak het goed of maak het uit

Ieder einde of afscheid, dus ook van een relatie is moeilijk. Of het nu om een kalverliefde gaat van een paar maanden of om een huwelijk van 25 jaar, er een punt achter zitten is verdraaid lastig. Het kan goedschiks maar gaat veel vaker kwaadschiks. Vooral wanneer één van beide nog wel heil ziet in de relatie kan dit leiden tot pijnlijke situaties en taferelen.

Hoe je ermee om kunt gaan hangt af van de situatie. Ongeacht waarom jullie uit elkaar gaan of waarom je erover nadenkt uit elkaar te gaan, het is een zaak die zo snel mogelijk aangepakt moet worden. Het belangrijkste is dat je een besluit neemt, maak je het goed of maak je het uit. Anders blijf je rondlopen met knagende gedachten over wat er wel niet kan gaan gebeuren. En dat is slopend.

Veel mensen durven niet met hun toekomstige ex te praten uit angst voor afwijzing. Liever leven ze in een fantasiewereld waarin ze wel de problemen het hoofd kunnen bieden. Dat is behoorlijk droevig. Het zou veel beter zijn als ze zeker wisten dat ze het geprobeerd hadden toen ze nog de kans hadden. Het kan tijdelijk verlichting geven onder te duiken in een fantasiewereld, maar het blijft een illusie. Of je wel of niet weer samen komt weet je nooit. Maar je moet wel alles op alles zetten en door met elkaar te praten, samen een beslissing nemen.

Wanneer je pas net uit elkaar bent, moet je er eerst voor zorgen dat je je emoties weer de baas wordt. Je moet helder kunnen nadenken over de mogelijkheden die je hebt. Je hoeft geen koude berekenbare machine te worden, maar je moet je zenuwen wel een beetje in bedwang kunnen houden.

In het algemeen zijn er twee mogelijkheden: of je probeert weer bij elkaar terug te komen of je laat het los en gaat verder met je eigen leven.

Weer terug bij elkaar lijkt het ideale plaatje te zijn als je nog steeds van je partner houdt, maar hij niet van jou. Wees er echter wel van overtuigd dat dat werkelijk zo is voordat je verder gaat. Vaak denken mensen dat ze nog van iemand houden terwijl ze in werkelijkheid alleen maar bang zijn o alleen te zijn. Maar als je wel overtuigd bent, dan kun je verdere stappen zetten om weer bij elkaar te komen.

Loslaten en verder gaan met je eigen leven kan een pijnlijke ervaring zijn, maar is soms toch de beste optie. Ook wanneer jij nog van hem of haar houdt, kan je partner al verwikkeld zijn in een nieuwe relatie. Het zou niet kies zijn als je daar tussen wilt komen. Accepteer dat jij je kans hebt gehad ( en verknald) en ga door. Een nieuwe relatie is de beste manier om over je liefde voor je ex heen te komen.

De veel gehoorde klacht “ik houd nog van hem/haar, maar hij/zij niet van mij” lost niets op aan de situatie. Je zult zelf een beslissing moeten nemen over hoe je nu verder wilt leven. Met bovenstaande tips kun je misschien vooruit.

Ook is het handig om verdere informatie in te winnen over dit lastige onderwerp. Maar zorg ervoor dat je niet met modder gaat gooien! Ooit hielden jullie allebei van elkaar en samen hebben jullie een leven gedeeld. Houdt dat voor ogen en behandel elkaar met het respect dat daarbij hoort.

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?