Houd je Relatie Goed

Houd je Relatie Goed
Bijna iedere relatie begin goed. Twee mensen ontmoeten elkaar, er is een klik en na een poosje besluiten ze samen te blijven. Ze zijn gelukkig en vinden het fijn zoveel mogelijk tijd samen door te brengen. Helaas komt aan deze tijd soms een einde en besluiten mensen om uit elkaar te gaan.

Als dit je maar al te bekend in de oren klinkt troost jezelf dan met de gedachte dat je niet de enige bent. Want er zijn ook heel veel stellen die ook op dit punt beland zijn en toch bij elkaar gebleven zijn.

Het is namelijk heel goed mogelijk om je relatie weer uit het slop en op de rails te brengen. Als je maar de juiste instelling hebt en bereid bent om alles te doen wat noodzakelijk is om je relatie te redden en vervolgens goed te houden.

Voordat je wat dan ook doet, moet je ervoor zorgen dat je eerlijk bent. Niet alleen eerlijk tegen over jezelf maar ook eerlijk naar je partner en eerlijk over je relatie zijn. Je kunt heel makkelijk dingen ontkennen of feiten niet onder ogen willen zien, vooral als het even minder goed gaat. Maar door problemen weg te stoppen, los je ze niet op en zal je relatie ook niet verder kunnen groeien. Wees dus eerlijk en benoem de zaken die niet goed gaan of je dwars zitten.

Nu dat je zover bent kun je gaan kijken waar de relatie problemen vandaan komen of waardoor ze veroorzaakt worden. Wees wel voorzichtig hiermee, want heel vaak denk je dat bepaalde symptomen al het probleem zijn, terwijl de oorzaak nog veel dieper ligt. Bijvoorbeeld wanneer je denkt dat jullie probleem eruit bestaat dat jullie veel ruzie maken, dan heb je alleen een symptoom te pakken.

Je moet nagaan waarom jullie ruzie maken, want dan heb je de wortel van het probleem te pakken en ben je in staat er iets aan te doen zodat jullie in het vervolg geen ruzie meer hoeven te maken. Het zal niet altijd makkelijk zijn en het vereist ook wat tijd en graafwerk om de oorzaak te achterhalen, maar deze stap is absoluut noodzakelijk als je je relatie wilt redden.

Wanneer je uitgevonden hebt wat de echte problemen zijn, dan wordt het tijd om met je partner te gaan praten. Let wel je gaat MET je partner praten, dus niet tegen hen. Hoe je dat gaat aanpakken is bijna net zo belangrijk als de boodschap zelf. Misschien heeft je partner ook in de gaten dat dingen niet meer zo lekker lopen en staat wellicht meer open voor een gesprek dan je denkt, maar misschien ook niet.

Doe in ieder geval je best om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen en neem er de tijd voor. Vertel wat jij voelt en denkt en geef de ander ook de kans zijn of haar kant van het verhaal te laten vertellen. Luister goed naar elkaar en vat samen wat de ander gezegd heeft. Als je niet weet hoe je zo’n gesprek moet voeren kijk dan ook eens in het E-book “Gehoord worden in plaats van gekwetst” dat je als bonus krijgt bij het E-book “Vrij Van Bindingsangst”.

De volgende stap is uiteraard dat je gaat zoeken naar oplossingen of manieren waarmee je je relatieproblemen kunt verhelpen. Deze stap moet je vooral SAMEN doen. Hiermee voorkom je dat de één zich overruled voelt door de ander en kun je zo eerlijk mogelijk naar een oplossing werken die voor beiden werkt. Als jullie er samen niet uit komen dan kan het handig zijn om de hulp in te roepen van een relatieadviseur of relatiecoach.

Het is soms hard werken om een relatie te kunnen redden. Beide partners moeten samen willen werken en dezelfde doelen nastreven. Maar met de juiste houding en inzet zal het die moeite dubbel en dwars waard zijn en zullen jullie in staat zijn om weer samen gelukkig te worden.

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?