Help, Waarom Doet Hij Zo?

Waarom je partner ineens verandert

Help, waarom doet hij zoRelaties zitten complex in elkaar. Het ene moment lijkt alles prima te gaan, het volgende moment verandert één van beide in een ijskonijn. Het valt niet altijd mee te verklaren waarom de ander zo vreemd reageert. En dat zorgt regelmatig voor problemen en misverstanden, omdat de ene partner gaat zitten denken voor de ander, zonder in gesprek te gaan.

Gedragsveranderingen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben, daarom is het zo moeilijk om precies te bepalen waar het probleem werkelijk zit. En ondertussen zit jij je maar af te vragen of het komt door iets wat jij verkeerd gezegd of gedaan hebt. Geen wonder dat je tot de bodem wilt uitzoeken wat er aan de hand is.

Maar, helaas, omdat er zoveel verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan de gedragsverandering bij je partner, is het best wel tricky om te denken dat jij dat wel even bloot zult kunnen leggen. Ga dus niet proberen VOOR je partner te denken, maar bekijk wel systematisch welke externe oorzaken er mogelijk verantwoordelijk zijn voor het gewijzigde gedrag.

  1. Staat je partner op de één of andere manier onder druk? Mensen gaan heel verschillend om met stress. De één wordt geweldig, de ander neemt een flinke borrel, terwijl weer een ander al zijn frustraties gewoon opkropt en doorgaat met waar ie mee bezig was. Handig dus om erachter te komen of er bij je partner op het werk of ander terrein, problemen zijn. Mocht dit het geval zijn dat is stress mogelijk de trigger van zijn gedragsverandering. En hoewel hij er misschien best goed mee overweg kan, zijn de gedragsveranderingen die je zijn opgevallen, mogelijk daar aan te wijten.
  2. Ben jij soms veranderd? Voordat je je gaat afvragen waarom je partner zo doet, is het goed bij jezelf na te gaan of JIJ soms veranderd bent. Net zoals je partner mogelijk last heeft van één of andere vorm van stress, kan dat bij jou net zo goed het geval zijn. En wanneer jij last hebt van een of ander probleem, zal dat jouw gedrag beïnvloeden en reageert je partner wellicht daarop . Waarschijnlijk heb je het zelf niet eens in de gaten gehad. Partners zijn spiegels! Dus doe even een stapje achteruit en kijk of jij het niet bent, die in eerste instantie zich anders is gaan gedragen.
  3. Afspraak gemist, of iets anders? Het hoeft niet iets belangrijks te zijn als een verjaardag of een date. maar toch. Wanneer je iets over het hoofd hebt gezien dat voor je partner blijkbaar toch belangrijk was, dan kan dat de plotselinge bekoeling verklaren. Misschien had je iets beloofd en heb je dat niet kunnen waarmaken.. voor jou leek het misschien onbelangrijk. Maar je partner rekent het je aan! Ga er even rustig voorzitten of vraag er gewoon na. En bied natuurlijk je verontschuldigingen aan!

Het zal nu inmiddels wel duidelijk zijn dat er heel verschillende redenen kunnen zijn voor een plotselinge weeromslag in jullie relatie. Maar met deze drie mogelijkheden kom je wel een heel eind en al geven ze je niet direct het antwoord waarna je op zoek bent, ze helpen je wel op het juiste spoor!

Heb je toch nog hulp nodig om te verklaren waarom hij zo doet?

Bekijk en Download de e-cursus “Betere Relaties met Iedereen” nu >>>

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?