Advies bij Relatieproblemen

Advies bij RelatieproblemenVoordat je op zoek gaat naar advies om relatieproblemen op te lossen is het verstandig om eerst te achterhalen wat de oorzaak van de problemen zijn. Vaak beginnen de problemen met een kleinigheid, maar als er dan geen tijdige en adequate reactie volgt dan zal één van beide zich gekwetst voelen. Hierdoor wordt het probleem opgeblazen tot een driekoppige draak en voor je het weet, loopt je relatie op de klippen.

Toch hoeft dit niet het geval te zijn.

Relatieproblemen zijn onder te brengen in drie categorieën:

  • Gebrek aan communicatie
  • Onenigheid over geldzaken
  • Te weinig tijd doorbrengen met elkaar (wanneer er geen kinderen zijn) of verschil in opvatting voor wat betreft de opvoeding (wanneer er wel kinderen zijn).

Je moet in feite een actieplan hebben. Het leven en het huwelijk gaan niet vanzelf. Je moet dagelijks enige inspanning verrichten om de boel draaiende en ook nog leuk te houden. Als je relatie op wat voor manier dan ook onder druk komt te staan, is het zaak dit in de kiem te smoren door er zo snel mogelijk iets aan te doen. Praat erover met je partner of, wanneer dat niet mogelijk is, ga op zoek naar een goede relatietherapeut.

Communicatie

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij relatieproblemen. Zorg daarom voor een goede communicatie met je partner. Dat betekent dat je ten alle tijden bereid moet zijn te luisteren zodat je ook de kleine probleempjes de aandacht kunt geven die ze nodig hebben en zorg ervoor dat je ze samen ook kunt oplossen.

Dat zal niet altijd lukken helaas. Er zijn altijd wel momenten waarop het toch een beetje uit de hand loopt en een second opinion noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat je weer “on speaking terms” belandt.

Aarzel niet wanneer je er zelf niet uitkomt, om een derde persoon in te schakelen, ook al gaat het maar om iets heel kleins. Zorg er wel voor dat het een neutraal iemand is met een objectieve instelling.

Geldzaken

Als geld het centrale thema van jullie relatieproblemen is, zorg er dan voor dat je duidelijkheid krijgt over elkaars opvattingen met betrekking tot sparen, uitgeven, budgetteren, korte en lange termijn doelen en investeren. Rekeningen zouden gezamenlijk en wekelijks betaald moeten worden op het moment dat al het geld op de bank staat.

Beslis op welke dag van de week dat het beste uitkomt en ga er dan iedere week op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats voor zitten en betaal gezamenlijk de rekeningen. Als je deze afspraak maakt en je je er ook aan houdt kunnen er geen misverstanden meer ontstaan.

Ieder van jullie neemt dan de hoeveelheid geld die hij nodig heeft voor de komende week en betaalt van het resterende bedrag de alle rekeningen, op tijd en in zijn geheel.

Opvoedzaken

Opvoeden vraagt veel overleg. In feite zou je al voor je ook maar aan kinderen begint enig idee  moeten hebben over hoe jullie samen de kinderen wilt opvoeden.

Wanneer één van beide al kinderen had voor dat jullie een relatie kregen, dan moeten er zelfs nog duidelijkere regels opgesteld gaan worden voor zowel de kinderen als voor de zogenaamde “stiefouder”.

De stiefouder moet weten hoeveel gezag hij heeft wanneer het er op aan komt, voor al op de momenten dat de eigen ouder afwezig is.

Actief luisteren bevordert goede communicatie

In feite komt het er dus op neer dat wanneer je maar goed met elkaar kunt communiceren, er waarschijnlijk maar weinig problemen zullen zijn om je druk over te maken. Het is dus handig om wat vaardigheden aan te leren zoals actief luisteren.

Dit betekent dat je een gesprek kunt voeren waarbij je werkelijk luistert naar hetgeen je echtgenoot zegt, wanneer dan ook.

Benoem problemen zodra ze de kop op steken. Hiermee voorkom je dat iets kleins uitgroeit tot een driekoppig monster en je alleen nog maar kunt praten met je relatietherapeut.

Wil jij direct je relatieproblemen oplossen?

Bekijk en Download de e-cursus “Betere Relaties met Iedereen” nu >>>

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?