Zes signalen dat je in een foute relatie bent beland

Zes signalen dat je in een foute relatie bent beland

In elke relatie komt er een periode voor dat het minder goed gaat. Doorgaans echter worden de moeilijkheden overwonnen. Ofwel door de problemen rationeel te benaderen ofwel  door gewoon een beetje te ruziën, uiteindelijk komt het weer goed. Maar er zijn ook situaties die zichzelf niet oplossen en onacceptabel zijn.

In wetenschappelijke termen praat men dan over een “giftige”  relatie, omdat minstens  één van beide er langzaam aan bezwijkt. Hierna geef ik een opsomming van de signalen die erop kunnen wijzen dat er van een dergelijke situatie sprake is.

  • Je partner probeert je afhankelijk van hem te maken voor je basisbehoeften
  • Je past je voortdurend aan de ander aan om die maar zoveel mogelijk plezier te doen terwijl die veranderingen eigenlijk niet bij je passen
  • Je wordt gecontroleerd, hij checkt voortdurend waar je mee bezig bent
  • Je wordt voor gek gezet waar anderen bij zijn
  • Je partner maakt fysiek, emotioneel of geestelijk misbruik van je of manipuleert je
  • Er is geen enkel bewijs dat hij van je houdt hoewel hij beweert van wel

Het moge duidelijk zijn dat geen van de situaties wenselijk is en  dat mensen er schade door kunnen ondervinden. Dus hoe komt het dan dat mensen toch in zo’n situatie belanden en nog erger,  waarom gaan ze niet weg?  Het simpelste antwoord is dat niemand dit zou moeten willen maar toch gebeurt het.

Dit komt omdat dergelijke foute relaties zichzelf voortdurend cirkelvormig herhalen. Er zijn drie fases te onderscheiden: de wittebroodsweken, waarin alles koek en ei is en beide hopen op een betere toekomst;  de probleemfase, waarin de problemen de kop op steken; en de verzoening, waarbij de aanvallende partij zijn excuses aanbiedt . En vervolgens weer rechtstreeks naar de wittebroodsweken waarna het allemaal weer opnieuw begint.

Als je eenmaal op de hoogte bent van deze cycli, dan snap je ook waarom dergelijke relaties toch stand houden. Want er is maar één fase waarin het echt slecht gaat. Daarna toont degene die de fout inging berouw, belooft oprecht beterschap. Iedereen verdient een tweede kans, waar of niet waar? De wittebroodsweken zijn weer fantastisch en beide partners zijn weer gelukkig en meer dan bereide te vergeven en te vergeten. Maar dan, steken de problemen weer de kop op.

Waarom stappen de mensen op dat moment niet uit zo’n relatie? Nou, zoals je ziet heeft de ene partner het bewijs dat de andere wel degelijk kan veranderen. Namelijk tijdens de laatste verzoening. Een objectief buitenstaande zal het onbegrijpelijk vinden, maar zo ziet de partner de situatie nu eenmaal. En de volgende wittebroodsweken liggen al weer in het verschiet.

Hoe verbreek je deze cirkel? Kijk naar een dergelijke relatie als of het om een verslaving gaat. De drugs zijn de probleemfase, en de wittebroodsweken zijn de roes. En zonder drugs geen roes. Daarom als je in zo’n foute relatie zit, moet  je stoppen in de probleemfase. Omdat je nu de tekenen herkent ben je voorbereid om erop tijd uit te stappen.

Houd jezelf niet langer voor de gek. Zoek hulp. Doe wat je doen moet om het respect te krijgen dat je werkelijk  verdient. Het zal niet makkelijk zijn, maar je leven zal er veel beter uitzien wanneer je doorzet.

Wil je toch proberen om er samen met je partner uit te komen?

Bekijk en Download het E-Book “Mannen en Relaties” nu >>>

Bekijk ook

Waarschuwingssignalen die je niet in de wind mag slaan

Wanneer je partner je uit de weg gaat en je over van alles en nog wat ruzie hebt zijn dat signalen die erop wijzen dat er iets mis is in je relatie.

Voortekenen die niet veel goeds voorspellen

Een gezonde stabiele relatie verrijkt je leven enorm, maar een scheve relatie heeft een verwoestend effect. Welke voortekenen voorspellen niet veel goeds?